Hírek

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Befejeződött a Millenáris átfogó megújításának

első üteme

A most átadott parkrész az első eredménye annak a fejlesztésnek, amelynek során újjászületik Bel-Buda egyik legfontosabb közösségi, kulturális és turisztikai tere – jelentette ki Varga Mihály a Millenáris átfogó megújításának első ütemét bemutató sajtótájékoztatón. A nemzetgazdasági miniszter, a főváros II. és III. kerületének országgyűlési képviselője elmondta, a gazdasági eredmények teszik lehetővé, hogy a kormány helyi kezdeményezéseket tud támogatni országszerte.

A minden elemében átalakuló mintegy hathektáros bel-budai terület több lépcsőben újul meg – hangsúlyozta Varga Mihály. Mint mondta: a 2001 óta működő Millenáris a városrész egyik legnépszerűbb közösségi tere és rendezvény helyszíne, amelynek parkját most a lakossági igényeknek megfelelően felújították. Ez azonban csak az első, de már látható, birtokba vehető részlete a Millenáris megújulásának – tette hozzá kiemelve, hogy a Széllkapu-projekt keretében jelenleg is folyamatban lévő munkák végeztével egybefüggő zöld park jön létre a Margit körúttól egészen a Marczibányi térig.

Az országgyűlési képviselő arra is kitért, hogy a kormánytámogatással megvalósuló beruházás a városrész környezetét és arculatát teljes egészében megváltoztatja. Mint fogalmazott: enyhíteni kívántuk Buda egyik legforgalmasabb területének környezeti terhelését, illetve olyan zöld övezet kialakítása a célunk, amely a rekreációt is szolgálja.

Császár Dániel, a Millenárist felügyelő Miniszterelnökség helyettes államtitkára elmondta: a Millenáris újjászületésével  új „kreatív városnegyed” jön létre. Az épülő Nemzeti Táncszínház a művészeti kreativitásnak, a startup campus a kreatív vállalkozásoknak, a Millenáris programjai a kreatív időtöltésnek adnak teret. Az egykor világhírű, XIX. századi gyártelepből a környezetébe illeszkedő, a hely szellemiségét őrző, XXI. századi központ jön létre – fogalmazott.

Láng Zsolt II. kerületi polgármester az önkormányzat, a főváros és a kormány példamutató együttműködésére hívta fel a figyelmet. Jelezte: a Millenárist körbevevő bel-budai utcákat és a tereket az önkormányzat, a közeli Széll Kálmán teret pedig a főváros újíttatta fel. Ezt egészíti ki a kormánytámogatással megvalósuló Millenáris-fejlesztés.

Glázer Tamás, a Millenáris Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: 2001-es megnyitása óta a Millenáris közel 10 millió vendéget fogadott, és 1500 rendezvény helyszíne volt. A most átadott parkrész jól példázza, hogy milyen lesz a megújult Millenáris, amely fontos rendezvényhelyszíne a fővárosnak, de családi, pihenő, szórakoztató és szolgáltató jellegét is erősíteni szeretnék – tette hozzá. (NGM)

 

Budapest, 2017. december 15.


Családszervezetek II. Adventi Jótékonysági Vására – Sajtótájékoztató

Megtartottuk mai sajtótájékoztatónkat a Millenáris D épülete előtt, ahol most vasárnap 10.00-18.00 óráig a Jótékonysági Vásár is lesz. A Millenáris Park lesz az otthona a Családszervezetek II. Adventi Jótékonysági Vására eseménynek.

Köszönjük a résztvevőknek, hogy megtiszteltek minket és eljöttek.

Gyertek, legyünk minél többen ADVENT első vasárnapján!
www.jotekonysagivasar.hu


Millenáris: hatalmas munka folyik, kíváncsian várjuk a végeredményt

Ha a tervek szerint készül el a Széllkapu kialakítása és a park felújítása, pazar lesz.

“Szeretlek Magyarország 2017. november 25.

Vitán felül álló tény, hogy a budai oldal talán legnépszerűbb és legizgalmasabb közparkja, számtalan rendezvény helyszíne, a Millenáris, kissé leharcolt állapotba került az utóbbi évekre.

Nem csupán egyes, itt álló építmények állaga romlott. A 2011-ben a Fogadó mellett létesített, és pár év múlva megszüntetett Lecsós közösségi kert egykori területe hanyatlásnak indult, de, a Fogadó mögött található kis játszótér is elkeserítő állapotba került.

Előfordult, hogy a talaj tele volt összetört üvegek szilánkjaival, szeméttel – persze ez annak is köszönhető, hogy hétről hétre volt, aki nem rendeltetésszerűen használta a parkot, hanem úgy gondolta, hogy itt oldja meg a hétvégi bulizást, és ott szórja szét az italos üvegeket, meg a sörödobozokat, ahol kedve tartja.

A pelenkázásra is alkalmas modó egy ideje zárva volt, nem lehetett bejutni. 2016 júniusában pedig a látogatók közül többen is kiszúrták, hogy a Teátrumnál kifeszített dróthálón néhány galambtetem himbálózik – ezeket a cikk megjelenése után eltávolították.

A halastavak állapota is romlott, a fű több helyen kiégett. Tavaly volt, aki azzal vádolta a Millenáris fenntartóját, hogy tudatosan hagyta lerohadni a területet. Pedig már 2014-ben kormányrendelet született a Millenáris tervezett felújításával kapcsolatban: a „395/2014. (XII. 31.) Korm. rendelet

a Millenáris területén megvalósítandó egyes beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyek kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról és az eljáró hatóságok kijelöléséről”.

Ebben szerepelt új kulturális épület, mélygarázs, park kialakítása is. Azt se felejtsük el, hogy a volt földművelésügyi minisztérium lebontása után múlt századi Ganz gyárépületeket is elbontottak 2014-ben a területre tervezett Széllkapu park kialakításához.

Idén júniusban elindult a Millenáris parkban a mélygarázs építése, dolgoznak a Teátrum épületén, a volt Ganz-területen hatalmas földmunkát folytatnak, a halastavak átalakítása is most zajlik. A tervek szerint 2018 végére készül el a Széllkapuval kibővített és felújított Millenáris park.

A Zöld Péter játszótér karbantartása és javítása már nyárra elkészült, és az ígéretek szerint a park teljes zöldfelülete megújul. Az épületeket műszaki, energetikai szempontból is korszerűsítik, és ezeket is felújítják. A Millenáris az átalakulás után továbbra is rendezvényhelyszín marad. Mondjuk arra azért kíváncsiak leszünk, hogy ilyenkor maguk a látogatók mennyire fognak ügyelni a park tisztaságára, és mennyire fognak figyelni arra, hogy egy frissen elkészült és nagy költséggel felújított területről van szó.

Mi változik a Millenárison?

A tervek szerint például a Fény utca egyik szakszát a föld alá süllyesztik, az indoklás szerint védik a parkot a környező utcák forgalmi zaj- és légszennyezésétől.

A park felújításánál fontos szempont volt az, hogy „dominánsan zöld, nyugodt kikapcsolódást kínáló terület. Az alapfelvetés minél több zöldfelület biztosítása volt, amit a szabályozás mutató számai is indokolnak.”

A parkot résuzben támfalak, részben áttört kerítések veszik majd körül. A kivitelező a honlapján azt írja: „Koncepciónk szerint ez egy plasztikusan megfogalmazott térfal, ami az egyes parkba vezető bejáratoknál az utca felé teresedve alakulna ki. Ezzel reagálva a környező urbánus szövetre, és kapcsolatot teremtve park és az utca világa között. A Kis Rókus utca felőli falszakaszon a már említett urbánus homlokzatrész kerül kialakításra, ami átfut a déli lejtőt megtámasztó támfalba. A térfalak látszóbeton felületet a szélfútta növénymotívumot imitáló zsaluzott látszóbetonból képzeltük el, ami direkt vizuális kapcsolatot ad és sejteti a mögötte helyezkedő park létét.”

A tervezett kétszintes mélygarázs parkolóként körülbelül 500 kocsit tud majd fogadni.

A gyalogos-biciklis sétány mellett a Mammut 2 homlokzatával azonos magasságú, többszintes, növénnyel futtatott installációt készítenek, dús növényzettel. A tervek szerint évszakonként változó lesz a növényfal külseje.

Ha minden a terv szerint alakul, a Millenáris-Széllkapu így fog kinézni. Ez azért elég menő.”

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/millenaris-hatalmas-munka-folyik-kivancsian-varjuk-a-vegeredmenyt/


Startup Campus Budapest

nyílik a világ a magyar startupok előtt: http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/nyilik-a-vilag-a-magyar-startupok-elott/

„….Glázer Tamás, a Millenáris Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a budapesti Startup Campus projekt célja, hogy a magyar főváros egyik szimbolikus helyén olyan innovációs vállalkozói és multifunkcionális rendezvényközpont jöjjön létre, amely összekapcsolja az innovációs ökoszisztéma legfontosabb állami és piaci szereplőit, ezen felül edukációs és vállalkozásfejlesztő munkateret biztosít mind a vállalkozni vágyó, mind pedig a már vállalkozó fiatalok számára.”


Zajlik a park revitalizációja.

A tavak is sorra kerülnek. A D épület előtti tó megújul, a vízgépészeti egységeit is felújítják. Növekszik a zöldfelület nagysága, a Nemzeti Táncszínház előtti tó megszűnik, a terület egy zöld színpaddá alakul át. Reméljük, a végeredmény tetszetős lesz mindenki számára! Köszönjük látogatóink és a környéken lakók türelmét!


Látványos részéhez érkezett a park revitalizációja, zajlanak a munkálatok. Köszönjük látogatóink és a környéken lakók türelmét! Reményeink szerint a megújult parkban olyan zöldfelület jön létre, ahova öröm lesz ellátogatni!


Fontos és hasznos információ: ideiglenes forgalomkorlátozás a Fény utcában


Bővül a Millenáris: Hatalmas új park épül Budán


Indul a parképítés a Mammut melletti területen: Bővül a Millenáris